Lagar och regler kring däck

  • Vinterdäck måste du använda 1 december – 31 mars 
  • Dubbdäck får du använda 1 oktober – 15 april
  • Vinterdäcken är olagliga att köra med på vintern när de slits under 3 mm 
  • Från 15 april får du inte använda dubbdäck

 

Vinterdäck lag

I Sverige har vi lag på vinterdäck. Vinterdäckreglerna, dubbade eller dubbfria, gäller i hela landet. 
Det finns vissa undantag från krav på vinterdäck. Läs mer på Transportstyrelsens hemsida.

 

Under vilken period får du normalt använda dubbdäck?

Dubbdäck får användas 1 oktober – 15 april, eller annan tid om det råder vinterväglag eller förväntas bli. Dubbdäck perioden ändrades i slutet av 2009. Från och med 1 december 2009 gäller dubbdäcks lag datum 1 oktober – 15 april. Det betyder att du måste använda vinterdäcken till 31 mars om det råder vinterväglag och kör du på dubbdäck måste de av innan 15 april, om det inte råder vinterväglag. Under de här 2 veckorna är det högtryck på däckverkstäder så kom ihåg att boka tid för däckbyte.

 

När måste du använda vinterdäck?

Viktiga datum för vinterdäck är 1 december – 31 mars. Om det råder vinterväglag kräver lagen att vinterdäck används under denna period.  Även tunga fordon som lastbilar och bussar lyder under vinterdäckslagen. Vinterdäck kan vara dubbade eller dubbfria.

 

Mönsterdjup för vinterdäck?

Mönsterdjupet ska vara minst 3 millimeter, Vi rekommenderar dock ett mönsterdjup på 5 millimeter för att fungera bra i vinterväglag. Är mönsterdjupet mindre än 5 mm minskar däckets förmåga att leda bort slask och få grepp på is. 

 

Mönsterdjup för sommardäck?

För sommardäck rekommenderar vi minst 3 millimeter för bästa väggrepp vid vått underlag. Den lagliga gränsen går vid 1,6 millimeter. När du boka tid för däckskifte hos oss hjälper vi dig att hålla koll på mönsterdjupet så du kan känna dig trygg med att du åker på säkra, lagliga däck

 

När är det vinterväglag?

Tidigare tolkades vinterväglag som när det fanns snö, is eller frost på vägbanan och/eller angränsande vägar. Numera anses vinterväglag råda när det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen. Om det råder vinterväglag på platsen är det polisen som avgör. Du kan alltså inte hävda att det råder eller inte råder vinterväglag om polisen är av en annan åsikt.

Planera väl och följ lagstiftningen för när du måste ha vinterdäck och tänk på att de flesta olyckor sker på grund av blixthalka och bilister som inte bytt däck i tid.

 

Tunga fordon, lätt lastbil och släp - vilka regler för däck är det som gäller?

På Transportstyrelsens hemsida kan du läsa mer om vilka regler som gäller för däcken på ditt fordon

Denna sidan använder cookies, genom att fortsätta godkänner du användandet av cookies.